Restauratie wand-mozaïek

Inleiding

In oktober 2007 werd ons restauratie-atelier benaderd door de een lid van de kunstcommissie of wij tijd hadden om de restauratie op ons te nemen van een wandmozaïek van glastegeltjes, welke bij de renovatie van het I.S.H. schoolgebouw, achter een voorzetwand te voorschijn was gekomen.

De wandmozaïek bleek om de 60 cm doorboord vanwege voornoemde voorzetwand. In totaal bleken er 33 gaten in te zitten, veroorzaakt door de slagpluggen van de voorzetwand.

Hierbij waren soms, door het hamerboren, rondom de gaten, grote glassplinters uitgebroken. Verder waren er in de omringende achterwand nog eens 45 gaten idem door de slagpluggen. Een deel van het mozaïek was bij vroegere werkzaamheden besmeurd geraakt met cement (20x20cm).

Een ander gedeelte was besmeurd met latex, vermoedelijk tijdens het vroeger schilderen van het plafond. (latexvlek van circa 3m2, vooral in de voegen) Tijdens het reinigen van de muur, bleek verder, dat de oorspronkelijke achtergrond-kleur van de mozaïek, een wit-lichtblauwe kleur is geweest. Na goedkeuring van onze offerte werd overgegaan tot de feitelijke restauratie.

De restauratie

De gehele grijsbruine achterwand van 4×6 meter is ontvet, licht geschuurd en de gaten zijn gevuld met muurvuller (Alabastine). De gehele wandmozaïek is gereinigd (non-iogene zeep) en alle gaten zijn in de diepte voorgevuld met muurvuller. (Alabastine). De gehele achterwand is opnieuw geschilderd in de oorspronkelijke wit-blauwe kleur. (na diverse kleurtesten). (N.B: het verwijderen van de grijsbruine verf (op oliebasis) om zodoende terug te keren naar de oorspronkelijke wit-blauwe ondergrond was financieel en in tijd niet haalbaar.) De cementaanslag op het mozaïek is gereinigd (demiwater in azijnzuur, schuurspons) en de latexverf is verwijderd, (scalpel en di-aceton/ethanol, glass-paper)

De gaten in de wandmozaïek zijn voorbehandeld (met paraloid opgelost in ethanol/aceton., 10%) Vervolgens zijn de gaten in de mozaïek gevuld met een in diverse tinten voorgekleurde 2 componenten composiet. (polyester compound., pu-kleurtubes, Polyservice, Amsterdam).

Tenslotte zijn de gevulde gaten geretoucheerd (Kremerpigmenten in mowilith, opgelost in ethanol/acetonmengsel) op de juiste kleur gebracht, alsmede voorzien van een glasachtige glanslaag (Acrylvernis , W&N).

Op één plek was een “puntstuk” van een rode reliefvorm totaal verdwenen, maar als vorm wel leesbaar. Dit gedeelte is hersteld met stukjes nieuw kathedraalglas, welke aan de achterzijde op de juiste kleur zijn gebracht. En vervolgens ingelijmd (tegel-lijm). Door het afwijkende materiaal is deze restauratie te traceren als restauratie.

De opstaande randen rondom de mozaïek, waren bij de vroegere overschildering van de achterwand min of meer “meegeschilderd”. Wij hebben de oorspronkelijke zwart-grijze cementkleur van de voegcement weer als “kleurrand” teruggebracht, om de oorspronkelijke reliëfvorm van de voegcement weer beter tot haar recht te laten komen. De restauratie was boeiend en leverde een hoop inzicht in deze wandreliëf op. Het eindresultaat wordt door alle betrokkenen zeer gewaardeerd.

Restauratie Atelier Picard is lid van de beroepsvereniging Restauratoren Nederland

en