Schilderij verdoeken

Het woord  “verdoeken” wordt meestal gebruikt voor het versterken van een zeer oud en “bros” geworden schilderslinnen. Het doek is door ouderdom verzwakt“ en verkrummelt” snel. Soms gebeurt verdoeken in combinatie met de reparatie van een grote scheur. Restauratoren noemen verdoeken anders, namelijk “doubleren” ( het doek verdubbelen). Het schilderij wordt van het spieraam gehaald en met reversibele lijm op een nieuw stuk, 1e kwaliteit, schilderslinnen gelijmd en vervolgens weer opgespannen op het oude/bestaande spieraam.

Doublering van een schilderij – op een nieuw doek zetten

Hoe werkt het “verdoeken”?

  1. Het schilderij wordt losgehaald van het spieraam en vervolgens verlijmd op een 2e , nieuw stuk,  eerste kwaliteit linnen. Vroeger ging dit vaak met een verwarmd was/hars mengsel . Hoewel dit een aardig goede oplossing is, heeft dit als nadeel dat het schilderij vaak extra na-donkert door deze behandeling. Ook het eventueel,  later vervangen van deze 2e laag is erg moeilijk. Tegenwoordig wordt er vaker een kunststof lijm gebruikt  (o.a. van G. Berger). Deze is kleurloos en kan later weer, middels warmte, verwijderd worden.
  2. Het oude schilderij wordt op het nieuw doek, welke dus voorzien is van een lijmlaag,  gemonteerd middels warmte. Ik gebruik hierbij de warmte-tafel of een warmte-spatel.
  3. Na droging wordt het weer op het oude spieraam gemonteerd.

Restauratie Atelier Picard is lid van de beroepsvereniging Restauratoren Nederland

en