Restauratie gipsrelief

Inleiding

In 2016, werd ik benaderd door de Brandweer Amsterdam en Omstreken, met de vraag of ik een oude gipsplaquette zou kunnen restaureren.

Het betrof een afbeelding van Jan van der Heyden, kunstschilder van beroep en bekend van zijn vele stadsgezichten. Behalve kunstschilder was Jan van der Heyden ook uitvinder!
Hij verbeterde de waterpompen die gebruikt werden om grachtenwater op te pompen bij brand. Verder is hij de uitvinder van de Brandslang, (in eerste instantie vervaardigd van zeildoek en van leer, later van hennep). Dit was een revolutionaire uitvinding want voorheen moesten leren en koperen emmertjes van hand tot hand doorgegeven worden.

Verder ontwikkelde hij een betere stadslantaarn voor de stad Amsterdam, die vervolgens ook in Haarlem, Groningen en Berlijn zijn geplaatst.
Tsaar Peter de Grote kocht enkele brandspuiten van hem, voor de stad Petersburg.

Verder is deze brandspuit geëxporteerd naar diverse Europese landen tot en met Japan.

De Restauratie

Een op maat gezaagde plaat berkenmultiplex (16mm) is als drager gekozen om alle losse delen op te verlijmen. De gipsdelen zijn aan de achterzijde geïmpregneerd (verdunde Evacon-R). Daarna verlijmd op de multiplexplaat (polymax flexibele lijmkit).
De naden zijn gevuld met gipsmensel met iets afwijkende kleur, ter controle en info voor evt. latere restauratie.

Het reliëf was lookalike “Brons”, geschilderd en ik heb deze afwerking overgenomen, gebruikt zijn diverse kleuren goud en bruine verf, door elkaar heen getamponneerd.

Het eindresultaat

Tenslotte heb ik een semi-antieke lijst op een antiekmarkt gekocht, welke ik wel passend vond voor dit kunstwerk, en deze op maat gemaakt voor dit reliëf. Dit was een verzoek van opdrachtgever maar ook mede ter bescherming van het kunstwerk.

Restauratie Atelier Picard is lid van de beroepsvereniging Restauratoren Nederland

en